Χόνδρινες Βλάβες

Τι είναι οι χόνδρινες βλάβες και πώς αντιμετωπίζονται;

Ο χόνδρος είναι ο ιστός που επικαλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις, εξασφαλίζοντας ομαλή κίνηση καθώς και απόσβεση των κραδασμών. Ο ιστός αυτός έχει σύνθετη δομή, αλλά στερείται άμεσης αιμάτωσης και «τρέφεται» απευθείας από το αρθρικό υγρό (το υγρό που υπάρχει μέσα σε όλες τις αρθρώσεις). Αυτό σημαίνει ότι ο χόνδρος όταν τραυματιστεί δεν έχει τη δυνατότητα να επουλωθεί. Οι χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες είναι συνήθως αποτέλεσμα σημαντικών τραυματισμών ή επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών, είναι όμως δυνατό να προκύψουν και σαν συνέπεια εκφύλισης-γήρανσης των ιστών. Οι πιο εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες είναι πιθανό να καταλήξουν σε αρθρίτιδα αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Χόνδρινες βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στο γόνατο και με μικρότερη συχνότητα στην ποδοκνημική, το ισχίο και τον ώμο.

Οι χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες έχουν σαν αποτέλεσμα οξύ ή χρόνιο, επίμονο πόνο, που συνήθως συνοδεύεται από ύδραρθρο (συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση), ενώ είναι δυνατό να προκαλέσουν μπλοκάρισμα στο γόνατο. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Αν η συντηρητική αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή (έχουν δοκιμαστεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σκευάσματα θειϊκής γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης και εγχύσεις υαλουρονικού οξέος) δεν αποδώσει, όπως συχνά συμβαίνει στις σοβαρότερες

βλάβες, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, συνήθως με αρθροσκοπικές τεχνικές. Με την αρθροσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και να παρέμβουμε θεραπευτικά την ίδια στιγμή. Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης μπορεί να προχωρήσουμε σε απλό «καθαρισμό» της βλάβης (χονδροπλαστική), σε τεχνικές ανάπλασης του χόνδρου (τεχνική των «μικροκαταγμάτων»), ή ακόμη και σε μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων (mosaic-plasty), ή μεταμόσχευση χονδροκυττάρων.

Οι ανωτέρω επεμβάσεις στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών, αν και τεχνικά απαιτητικές, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλή νοσηρότητα, επιτρέποντας συχνά την έξοδο του ασθενούς από την κλινική την ίδια μέρα, και γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.