Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική ελάχιστης
παρεμβατικότητας (minimally invasive surgery – MIS) κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου (αρθροσκόπιο) έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα και παθολογίες. Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και μας επιτρέπει να παρέμβουμε άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του ώμου. Στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και οι παθολογίες της άρθρωσης του ώμου με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι:

  1. Η ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (Rotator cuff), η οποία μπορεί να συρραφεί και να αποκατασταθεί με πλήρως αρθροσκοπική τεχνική.
  2. Η αστάθεια του ώμου, όπου αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου (βλάβη Bankart) μαζί με όλα τα συνοδά προβλήματα.
  3. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, όπου αφαιρείται αρθροσκοπικά το οστεόφυτο του ακρωμίου επάνω στο οποίο προστρίβεται ο τένοντας του υπερακανθίου.
  4. Η βλάβη SLAP, συχνή σε αθλητές του βόλλευ, του χάντμπολ και σε ρίπτες, όπου συρράπτεται και αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση της έκφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα.
  5. Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τμημάτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας.

 

Σχετικά Άρθρα

SLAP 1a
Βlάβη SLAP

Τι είναι η βλάβη τύπου SLAP και πώς αντιμετωπίζεται; Ο όρος βλάβη SLAP χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον S.J. Snyder και είναι μια ακροστιχίδα λέξεων (lesion of the Superior Labrum from Anterior to Posterior) που περιγράφει μια βλάβη στο άνω τμήμα του επιχειλίου χόνδρου του

Vlavi-Bankart
Πρόσθια Αστάθεια Ώμου

Τι είναι η πρόσθια αστάθεια του ώμου (καθ’ έξιν εξάρθρημα του ώμου) και πώς αντιμετωπίζεται; Το πρώτο εξάρθρημα του ώμου είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα σημαντικής βίας κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ατυχήματος ή πτώσης. Κατά το εξάρθρημα του ώμου προκαλείται αποκόλληση και χαλάρωση σημαντικών συνδέσμων του ώμου. Αυτό έχει

Calcific-tendinitis
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα (calcific tendinitis) και πώς αντιμετωπίζεται;

ypakrwmiaki-prostrivi
Ακρωμιοπλαστική

Τι είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και πώς αντιμετωπίζεται; Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ονομάζουμε την επώδυνη κατάσταση κατά την οποία ο τένοντας του υπερακανθίου προστρίβεται/προσκρούει στο ακρώμια κατά τη διάρκεια της απαγωγής του άνω άκρου. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το ακρώμιο έχει σχηματίσει οστεόφυτα στην κάτω του επιφάνεια. Η προστριβή αυτή

riksi-yperakanthiou
Ρήξη Υπερακανθίου

Τι είναι η ρήξη υπερακανθίου (Rotator Cuff) και πώς αντιμετωπίζεται;


Τελευταία Άρθρα

shoulder

Αστάθεια Ώμου 7 Φεβρουαρίου 2013

outdoors-couple

Οστεοπόρωση 7 Φεβρουαρίου 2013

Κατηγορίες Blog